La Federació de Municipis de Catalunya (FMC) demana una política d’educació a temps complet que compti amb el món local
La Federació de Municipis de Catalunya (FMC) ha anunciat el seu compromís en defensar i promoure una política d'educació a temps complet per a Catalunya, amb un enfocament articulat des del món local. Per fer-ho possible, l’FMC s’adhereix a l'Aliança Educació 360.
Per garantir una educació a temps complet per a tots els infants, adolescents i joves, és necessari treballar des d’una perspectiva d’ecosistema educatiu local i, per articular tots els actors que han d’estar implicats, els ajuntaments són un actor imprescindible. Per això, la suma d’esforços entre la Federació i l’Aliança Educació 360 permetrà avançar cap a una política de país d’educació a temps complet, tal com ha expressat el govern de la Generalitat, garantint que s’articuli a través dels municipis.
La participació en activitats extraescolars i d’estiu a Catalunya està molt generalitzada, però s’hi amaguen grans desigualtats depenent de la situació socioeconòmica de les famílies. 140.000 infants i joves catalans no participen de cap activitat extraescolar durant el curs i 336.000 no accedeixen a cap activitat de lleure durant els mesos d’estiu. Com ha apuntat el president de l’FMC i alcalde d’Esparreguera, Eduard Rivas, a la roda de premsa per presentar l’adhesió, “cal un pacte de país” per garantir l’equitat en les oportunitats educatives, “els municipis a vegades no som conscients que ja estem fent polítiques d’educació a temps complet”, ha afegit.
Catalunya compta amb un ric bagatge de polítiques locals i ajuntaments amb una llarga trajectòria a l’hora de reconèixer, garantir i connectar oportunitats educatives i articular ecosistemes educatius locals. Tanmateix, aquestes iniciatives són desiguals a nivell territorial i no disposen d’un marc compartit ni un finançament estable. L’Aliança Educació 360 va fer arribar al govern de la Generalitat una proposta per bastir una política de país, de col·laboració entre la Generalitat de Catalunya i el món local, per avançar cap a una educació a temps complet, començant per assegurar oportunitats educatives extraescolars i d’estiu per a tots els infants i adolescents. La proposta de l’Aliança insta a què aquesta política de país sigui interdepartamental -amb la participació de diverses conselleries-, interadministrativa -en col·laboració amb els ens locals-, i amb finançament estable”.
La col·laboració entre l’FMC i l’Aliança ja s’ha iniciat, començant amb una formació per a tècnics municipals que es durà a terme el pròxim 18 i 20 de març sota el títol Polítiques i programes locals amb mirada d'Educació 360.
A la roda de premsa ha participat el president de l’FMC i alcalde d'Esparreguera, Eduard Riva, el director de l’Aliança Educació 360, Enric Aragonès, la vicepresidenta i presidenta de l’àrea d’educació de l’FMC, Alba Pijoan i l’alcalde de Martorell i vicepresident de l’FMC, Xavier Fonollosa. Martorell és un exemple d’una aposta pionera de política de garantia d’extraescolars públiques, gratuïtes i universals per a tots els infants i joves del municipi. Com ha apuntat Xavier Fonollosa, “una societat moderna, pròspera, cohesionada i democràtica només ho serà si inverteix en educació”.
Per a més informació podeu consultar:
- Cap a una educació a temps complet a Catalunya. Bases d’una política per garantir l’educació extraescolar i d’estiu
- La cara i la creu de la participació extraescolar. Baròmetre 360: Enquesta de participació en les activitats extraescolars d’infants i adolescents de 6 a 15 anys (Catalunya, 2022)
- Garantim el dret a gaudir d’activitats d’estiu? Enquesta de participació d’infants i adolescents a les activitats d’estiu a Catalunya, 2022