Una exigència indefugible: La personalització de l’aprenentatge amb mirada 360

En el marc de la Crida #CentresEducatius360 hem organitzat un diàleg obert a tothom on reflexionarem al voltant de la personalització de l’aprenentatge i el seu impacte alhora de millorar els aprenentatges i de reduir les desigualtats educatives de tot l’alumnat.

Per fer-ho, comptarem amb Coral Regí, directora de l’Escola Virolai de Barcelona i amb Cèsar Coll, catedràtic de Psicologia Evolutiva i de l'Educació a la Universitat de Barcelona i coordinador del grup de recerca sobre Interacció i Influència Educativa (GRINTIE).

La trobada tindrà lloc a l’Escola Octavio Paz (Carrer de Mallorca, 657. Barcelona), el proper dimarts 14 de maig, de 18 a 20.30 hores. Les inscripcions són obertes a totes les persones interessades en l’Educació 360, formin, o no, part de la crida de Centres Educatius 360.

Personalització de l’aprenentage

Què implica posar l’alumne al centre de l’aprenentatge i què significa traslladar aquesta personalització a l'educació connectant els aprenentatges del dins i fora de l'escola? Quins són els obstacles a superar i quines estratègies estan posant en pràctica els centres? Quines avantatges suposa pel procés educatiu de l'aprenent? Quins són els riscos que cal evitar? Quins són els possibles eixos d'actuació pels centres educatius?

La recerca ens diu que els aprenentatges més sòlids i significatius, són aquells que aconsegueixen connectar els coneixements, les actituds i habilitats amb els interessos i les motivacions de l’alumnat, a vegades construint-ne de nous però partint d’allò que és proper i que s’adapta a les necessitats de l’aprenent.

La personalització de l’aprenentatge és una estratègia que promou un disseny de l’oferta educativa tenint en compte els interessos de l’alumnat i reconeixent els aprenentatges que es donen tant dins com fora del centre. Implica donar veu als aprenents i oferir-los la possibilitat d'una elecció sobre el que aprenen, quan ho aprenen i com ho aprenen. No està pensada per un sol col·lectiu, sinó que beneficia a totes les persones més enllà de la seva situació i entorn social. A més a més, estableix una comprensió holística i global en base a la qual, els centres, l’alumnat i les famílies participen de processos de treball i d’aprenentatge amb espais i temps educatius diversos, tant dins com fora de l’escola.