Ajuntaments i Generalitat, es comprometen amb l’impuls de l’Educació 360 en els municipis gironins
Els ajuntaments de Celrà, Girona, Olot, Palafrugell, Palamós i Salt comparteixen les seves experiències i conviden a la resta de municipis gironins a afegir-se a l'Aliança
"Esperem que la jornada d'avui serveixi per inspirar noves iniciatives amb mirada Educació 360 a les comarques gironines". Així va expressar Albert Quintana, coordinador de la Xarxa Territorial de les Comarques Gironines de l'Aliança Educació 360, l'objectiu de la trobada que es va celebrar el passat 18 d'octubre, a la Universitat de Girona, amb el títol Els municipis gironins davant el repte de l’Educació 360. Podeu veure el resum de la jornada, en aquest vídeo.
Per la seva banda, el director dels serveis territorials d'Ensenyament a Girona, Martí Fonalleras, i l'acaldessa de Girona, Marta Madrenas, van expressar el seu suport i compromís cap al projecte d'Educació 360. Martí Fonalleras va afirmar que "donarem tot el suport i acompanyament al projecte d'Educació 360. Hi serem", mentre que l'alcaldessa de Girona va agrair la feina duta a terme per l'Aliança Educació 360: "gràcies per fer que les coses bullin. Gràcies per a fer-nos pensar en fer millor les coses, és clar que ens hem de sentir cridats per les propostes que presenteu".
El valor de les aliances
El director de l’Institut de Recerca Educativa de la Universitat de Girona, Moisès Esteban, i Cris Sibina del grup Coordinador de la Xarxa Territorial de les Comarques Gironines de l'Aliança Educació 360 van ser els encarregats de presentar les conclusions de la Jornada.
Moisès Esteban va destacar una de les principals idees que es va repetir, durant tota la trobada, “la necessitat de fer aliances per a impulsar l’Educació 360”. Després de la tasca realitzada, als grups de treball, Esteban va explicar que es va coincidir en “el caràcter transversal del canvi, en la necessitat de construir tots junts, amb un fort lideratge distribuït que connecti tots els agents educatius i amb la implicació de l’àmbit polític que garanteixi la continuïtat i sostenibilitat dels processos de canvi”.
Cris Sibina va destacar la importància del pacte polític “per a salvar l’educació del xoc polític i el valor de construir tots junts, de baix a dalt”. Sibina va ressaltar també la necessitat que tots els agents educatius s’impliquin per estendre l’Educació 360 a les comarques gironines, com una taca d’oli i va anunciar que el proper 6 d’abril se celebrarà la Jornada anual amb tots els agents educatius compromesos amb l'Educació 360 a les comarques gironines i compartir els èxits assolits i els reptes pendents.
Experiències municipals
Marina Valladares, coordinadora de la Xarxa Territorial de les Comarques Gironines de l’Aliança Educació 360 va ser l'encarregada de conduir el diàleg Realitats i somnis de l’Educació 360 des dels ajuntaments, en el que van participar Núria Aupí, cap d’àrea d’Educació de l’Ajuntament de Palafrugell, Andreu Bover, cap d’àrea d’Integració i Convivència de l’Ajuntament de Salt, Dolors Casassa, cap de Secció d’Escolarització d’Educació de l’Ajuntament de Girona, Maria Martínez, tècnica de Ciutadania i Educació de l’Ajuntament de Palamós, Elisenda Quintana, tècnica d’Educació de l’Ajuntament de Celrà i Montse Riera, tècnica d’Educació del IME de l’Ajuntament d’Olot.
Tots ells van analitzar l’aportació que fa l’Educació 360 als municipis, posant en comú les mirades i les estratègies dels diversos municipis entorn l’Educació 360 i valorant quina aportació hi poden fer en els seus territoris.
D'altra banda, Carles Barba, director de l’Aliança Educació 360 i Quim Brugué, coautor de les propostes i director científic del Campus Cohesió i Compromís Social de la UdG, van presentar les 36 mesures que l’Aliança d’Educació 360 ha elaborat pels governs locals, per tal que l’educació i en concret l’Educació 360 esdevingui un eix estratègic en el proper mandat 2019-2013.
En la jornada, hi van participar prop de 150 persones de vint-i-cinc municipis de les comarques gironines. La Xarxa Territorial de les Comarques Gironines d’Educació 360 i l’Institut de Recerca Educativa de la UdG han organitzat la trobada, en col·laboració amb el Consell Social i la Facultat d’Educació i Psicologia de la mateixa universitat.
L’Educació 360 planteja que l’infant i el jove aprèn al llarg del seu dia a dia, dins i fora de l’escola: a la biblioteca, el parc, la plaça, el museu, el poliesportiu, dins i fora de l’horari lectiu... Actualment, molts i diversos agents educatius fomenten l’aprenentatge al territori i l’Educació 360 aposta per la seva connexió per afavorir la creació d’oportunitats educatives per a tothom.
- Podeu seguir el resum de la jornada a través del #MunicipisEducació360
- Us convidem també a veure el vídeo de l'acte
- Podeu adherir-vos a l'Aliança Educació 360. Consulteu el document d'adhesió o contacteu a info@educacio360.cat